MarleenVisserMartinGroenewold2019WK1e slide1 slide3 slide4

WUTTO Sponsor

Hotel Lapershoek

De oorsprong…
De Stichting World United Table Tennis Organisation werd in 2001 opgericht door Ted van der Meer en Jan-Willem Vesseur. Het uitgangspunt was (en is): het ‘standaard bat’-tafeltennis promoten. Dat betekent dat er bij alle evenementen met identieke bats gespeeld wordt. Dus geen verschillende rubbers meer, zoals in het ‘moderne’ tafeltennis. Aan dit principe is vanaf jaar 1 vastgehouden

De locaties…
De eerste paar jaar was er slechts één evenement, het ‘WUTTO wereldkampioenschap voor standaard bats’. Dat werd in 2002 gehouden bij TTV De Treffers in het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen. Er waren veertien deelnemers. Riko van Veen was de eerste wereldkampioen, met oud-international Hans Lingen op de tweede plaats.
Sinds 2003 wordt het evenement in Hilversum georganiseerd. Van 2003-2005 werd er gespeeld in het sportcentrum Dudok Arena. Sindsdien is de accommodatie van TTV Hilversum met 22 tafels de plaats van handeling.

De bats…
In de periode 2002-2007 werd er gespeeld met identieke sandwichbats met korte noppen naar buiten (Three Bal Start).
In 2008 is er overgestapt op Heemskerk Flits, een zogenaamd klassiek rubber: korte noppen naar buiten zonder onderlaag.
In 2014 werd het Vigorbat geïntroduceerd, dat een grote gelijkenis vormt met Flits. Met toestemming van het WUTTO-bestuur mag er ook nu nog gespeeld worden met andere hardbats (Joola, Flits). De absolute voorwaarde is wel dat er per toernooi met één merk wordt gespeeld en dat de bats van aantoonbaar goede kwaliteit zijn.
De uitzonderingen, qua materiaal, vormen enkele WUTTO-toernooien die ook gelden als kwalificatietoernooi voor het World Championship of Pingpong, dat sinds 2013 in januari in Londen wordt gehouden en waarbij met nog orthodoxere bats wordt gespeeld: houten frame met daarop heel fijn schuurpapier.

De toernooien…
De afgelopen jaren is het aantal toernooien sterk uitgebreid. In 2013 gebeurde dat voor het eerst onder een officiële naam: 1e WUTTO Grand Prix Circuit 2013. Het tweede circuit in 2014 telde vijftien toernooien. In 2015 staan er ongeveer twintig toernooien op het programma, waarvan één in Duitsland en één in Spanje.

Nadere uitleg van de regels…
(onderaan worden de regels weergegeven)
Bij de WUTTO-toernooien (en ook bij de genoemde kwalificatietoernooien voor Londen) is het aparte dat iedereen met eenzelfde bat speelt. Het is expliciet verboden om met een eigen bat te spelen. De organisatie van elk WUTTO-toernooi zorgt voor de bats. De bats blijven liggen op de tafels en verlaten zelfs de tafelhelft niet. Tussen de games wisselen de spelers van helft; de batjes blijven liggen. Dit om het mogelijke verschil dat er toch nog in klassieke bats zou kunnen zitten (de een is bijvoorbeeld nieuwer dan de ander) te neutraliseren. Daarom wordt het ‘WUTTO-concept’ ook wel de meest eerlijke manier van tafeltennis spelen genoemd. Hetzelfde geldt voor het WK Pingpong met schuurpapierbats.

Technische aspecten…
Het bijzondere aan een hardbat en een schuurpapierbat is dat het veel moeilijker (niet onmogelijk)  is om topspin te geven en eveneens om goed te verdedigen (minder controle). Het vergt daarom een andere manier van spelen, waarbij men ook bij de service dus minder effect kan geven. De rallies bij de WUTTO-toernooien duren over het algemeen veel langer dan bij de ‘moderne’ toernooien. Dit is onder meer te zien op de vele filmpjes op www.youtube.com. Kijk daar eens op! Door bijvoorbeeld  ‘WUTTO’ of ‘WUTTO Hilversum’ in te tikken komen al snel leuke filmpjes voorbij.
Martin Groenewold en Li Jiao: kampioenen in 2008.

Een stukje ‘bat-geschiedenis’…
Vóór de jaren 50 van de vorige eeuw werd er door alle tafeltennissers met rubbers zonder onderlaag gespeeld. In het begin van de 50’er jaren is na hartstochtelijke pro- en contradiscussies de onderlaag geaccepteerd waardoor meer effect en snelheid gegeven kon worden. De geschiedenis toont aan dat er steeds meer verschillende rubbers kwamen.
Het spelen zonder onderlaag wordt in veel landen nu hardbat-tafeltennis genoemd. Samen met het spelen met schuurpapierbatjes wordt dit ook wel het klassieke tafeltennis genoemd. Het spelen met schuurpapier gebeurde vooral in de eerste twintig jaar van de vorige eeuw. Bij nieuwe internationale regelgeving in 1959 is het spelen met schuurpapier op internationale toernooien verboden (voor de fijnproevers: behalve in de Philippijnen waar het schuurpapierbat  ‘Liha’ genoemd wordt). In 2011 kreeg het schuurpapierbat een nieuw leven bij het WK Pingpong in Las Vegas. In 2013 is het WK Pingpong verhuisd naar Londen (Alexandra Palace). Het is een commercieel evenement dat onder meer door Sky Sports in Engeland wordt uitgezonden. Hiervoor worden nu in meerdere landen kwalificatietoernooien gespeeld.

Hardbat in andere landen…
(bron: www.hardbat-tischtennis.de)
In Amerika wordt klassiek hardbat gespeeld waarbij gespeeld mag worden met ongeveer twintig rubbers. In Duitsland wordt een onderscheid gemaakt in klassiek en modern hardbat waarin weer meer verschillende  rubbers zijn toegestaan, ook een groot aantal waarbij eerst de onderlaag verwijderd moet worden. Ook in Frankrijk mag men met eigen hardbats spelen zonder onderlaag. Ook hier moeten de korte noppen aan bepaalde vereisten voldoen.

WUTTO in Nederland, cijfers…
In 2014 hebben er meer dan 250 tafeltennissers aan de vijftien WUTTO-toernooien meegedaan. Vijftien spelers hebben aan drie toernooien meegedaan, tien aan vier toernooien en 22 personen aan vijf of meer. Er is één speler die meespeelde op alle vijftien toernooien, Wilco Roes.

Ranglijsten…
De WUTTO heeft een wereldranglijst, die de resultaten bevat van de laatste 36 maanden. Hier staan tegen de 500 spelers op vanuit ongeveer tien verschillende landen. Daarnaast is er een jaarranglijst. Deze lijst begint op 1 januari en eindigt op 31 december. De ranglijsten staan op www.wutto.org. Ze komen binnenkort ook op deze site.

Kampioenen…
Sinds 2002 wordt er om meerdere WK-titels gestreden. Veel kampioenschappen kwamen terecht bij Nederlandse spelers: onder anderen Li Jiao, Michel de Boer (zeer succesvol met drie titels FOTO) en Trinko Keen. Maar ook de buitenlanders speelden regelmatig een hoofdrol. Het goud ging o.a. naar Egle Adomelyte (Litouwen), Chris Doran (Engeland) en Kazeem Adeleke (Nigeria). Alle kampioenen, ook bij de jeugd, zijn te vinden op www.wutto.org.

(Spel)regels…
Elk jaar bekijkt het WUTTO-bestuur of de regels nog toereikend zijn. Dit zijn de belangrijkste regels die sinds 1-1-2015 gelden:

MATERIAAL
1. Bij alle toernooien wordt gespeeld met Vigor hardbats. Alleen met toestemming van het WUTTO-bestuur mag hiervan afgeweken worden.
2. Er wordt met 40 mm-ballen gespeeld, bij voorkeur 3***.

SPELREGELS
1. Er wordt gespeeld in games tot 11.
2. Er kan gekozen worden tussen Best of 3, Best of 5 of Best of 7 (finale).
3. Tijdens de poules mag ook gekozen worden voor 3 games met uitslagen van 2-1 of 3-0.
4. Alleen met toestemming van de WUTTO mag van bovenstaand systeem worden afgeweken.
5. Er mag zowel met de backhand als met de forehand worden geserveerd. De ‘opgooiregel’ van de ITTF geldt niet voor de WUTTO-evenementen.
6. Voordat een toernooi van start gaat, worden de bats vanuit de organisatie op de tafels klaargelegd. De bats blijven te allen tijde aan dezelfde kant van de tafel.
7. De pauze tussen de games mag niet langer duren dan één minuut.
8. Er mag alleen tussen de games gecoacht worden.
9. Tijdregel: wordt later ingevuld!

Circuit 2015…
(onder voorbehoud)
3 januari: De Veluwe (Apeldoorn) – inmiddels gespeeld
19 april: HBC (Heemstede)
25/26 april: Nordhorn (Duitsland)
26 april: Argus (Harkstede)
2 mei: Stede Broec (Grootebroek)
9 mei: SVE (Utrecht)
15 mei: EDR (Klazienaveen)
16 mei: Hercules (Terborg)
23 mei: Shot (Soest)
30 mei: Midstars (Middelstum)
30 mei/6 juni: Lloret de Mar (Spanje)
6 juni: Avanti (Hazerswoude)
13/14 juni: Hilversum – DUTCH OPEN & NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN
20 juni: Alexandria’66 (Rotterdam)
27 juni: REGA (Nijkerk)
4 juli: Belcrum (Breda)
5 december: Vriendenschaar (Gouda)
12 december: Disnierats (Hoorn)
19 december: Smash’70 (Hattem)
26/27 december: Hilversum WERELDKAMPIOENSCHAPPEN, tevens BREEDTESPORT

Auteur: MATTHIEU WEGH

Meer informatie is te vinden op www.wutto.org en regelmatig ook op deze site. Als je een mailtje stuurt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. krijg je heel snel antwoord op je vraag.

De foto van Michel de Boer werd gemaakt door Ezra van der Meer.