MarleenVisserMartinGroenewold2019WK1e slide1 slide3 slide4

WUTTO Sponsor

Hotel Lapershoek

Het was een warme dag in Breda, die gelukkig door de airco in de zaal goed onder controle te houden was. Er werd begonnen met de poules. In deze wedstrijden vielen al de eerste verrassingen.

GROEPSWEDSTRIJDEN

In poule A troefde Peter Kooremans (Belcrum) de nummer 1 geplaatste Wilco Roes af en ging er vandoor met groepswinst. Wilco eindigde als tweede en Jan Willem van Asch werd derde. Nieuwkomer Julian Flamman (Middelburg) ging er met de vierde plaats vandoor en bereikte daardoor de hoofdronde.

In poule B verraste Lennart Slaats (Belcrum) vriend en vijand door ongeslagen de eerste plaats voor zich op te eisen. Knap waren daarbij zijn overwinningen op Gerwin Steenwijk en Kelvin Heemstra. Nog een enorme verrassing in deze poule was het optreden van René Lauwerijssen. De spelers van TTV Backhands wist in zijn eerste wedstrijd ooit met een WUTTO-batje meteen Gerwin Steenwijk te verslaan. Hij moest uiteindelijk net buigen voor Kelvin. Doordat Gerwin Kelvin wist te verslaan, moest er gerekend gaan worden. Na afloop van de poule bleek dat op onderling resultaat Gerwin tweede, Kelvin derde en René vierde was geworden.

Poule C werd vooraf bestempeld als de ‘groep des doods’ en dit werd dan ook meer dan waargemaakt. Matthieu Wegh, Tommy Gimbrère en Peter van Iwaarden (Belcrum) zaten bij elkaar in één poule en vooraf werd gedacht dat zij wel even onderling gingen uitmaken wie er eerste, tweede en derde zouden worden. Echter onze Belgische vriend Bob Devos dacht daar anders over en wist zich prima staande te houden tussen dit WUTTO-geweld en ging er knap vandoor met de tweede plaats. Toen de stofwolken waren opgetrokken kwam Peter van Iwaarden als poulewinnaar uit de bus, gevolgd door Bob, Matthieu en Tommy.

Poule D stond vooraf in het teken van de strijd tussen Michel van de Kamp en Ronald Vijverberg als de twee absolute toppers in deze groep. Die status wisten ze ook waar te maken met Ronald op de eerste plaats en Michel op de tweede. Mark van der Molen (Renata) en Rob Wijnen (Belcrum) werden respectievelijk derde en vierde. Opvallend in deze poule was het optreden van de pas 13-jarige (!) Beau Devos. Met de wedstrijd ging de Benjamin van de dag beter spelen en wist hij een vijfde plaats te behalen. Helaas voor Beau betekende dat een vervolg in het troosttoernooi, maar we hadden zeker nog niet het beste spel van hem gezien naar later bleek.

TROOSTTOERNOOI

Hierin wist hij namelijk achtereenvolgens Mats Zweerts (Belcrum), Adri Verhoeve (Die Meede) en Joost Speekenbrink (Die Meede) te verslaan om de finale te bereiken. Een mooie quote van Joost over die onderling wedstrijd was deze: “Ik bleef maar verdedigen en alles terugbrengen in de hoop dat hij een keer een fout zou maken. Alleen maakte hij die fout niet.”

In de finale trof Beau zijn landgenoot Cas Holvoet. Cas had in het troosttoernooi Kevin Joosen (Belcrum) en Tonnie Brouwers (Rally) verslagen. De twee Belgen maakten een waar spektakelstuk van de eindstrijd. Beau als aanvaller en Cas als verdediger speelden vijf games lang de ene na de andere lange rally en kregen meermaals de handen op elkaar van alle aanwezigen. Uiteindelijk ging Beau er met de winst vandoor: 12-10 10-12 14-16 11-9 13-11.

HOOFDTOERNOOI

Achtste finales

In de hoofdronde werden in de achtste finales al meteen diverse krakers gespeeld:

Peter Kooremans – Rob Wijnen

Bob Devos – Kelvin Heemstra

Gerwin Steenwijk – Matthieu Wegh

Julian Flamman – Ronald Vijverberg

Peter van Iwaarden – René Lauwerijssen

Wilco Roes – Mark van der Molen

Michel van de Kamp – Jan Willem van Asch

Lennart Slaats – Tommy Gimbrere

Peter K wist Rob te verslaan om door te stoten naar de kwartfinale. Bob en Kelvin maakten er een uitputtingsslag van, die Kelvin in zijn voordeel wist te beslissen. Hetzelfde gebeurde tussen Gerwin en Matthieu, waarbij Matthieu de wedstrijd binnen wist te slepen met een oerkreet tot besluit.

Ronald wist het onderlinge treffen met Julian redelijk eenvoudig in zijn voordeel te beslechten evenals Peter van I die René uit het toernooi kegelde. De nummer 1 geplaatste Wilco verloor enigszins verrassend van Mark en Michel won in drie krappe games van Jan Willem. De tweede verrassing uit de 1/8 finale was de overwinning van Lennart die Tommy in vijf games wist te verslaan.

Kwartfinales

Het niveau werd per ronde beter en er was totaal geen zicht op wie er met de toernooiwinst aan de haal zou gaan. Kelvin wist zich in de eerste kwartfinale net van Peter K te ontdoen. Ronald bond Matthieu aan z’n zegekar en Peter van I versloeg Mark. Een ontketende Lennart verslaat Michel en voegt zich als laatste bij de halve finalisten. Dit leverde de volgende halve finales op:

Kelvin Heemstra vs. Ronald Vijverberg

Peter van Iwaarden vs. Lennart Slaats

Halve finales

In de eerste halve finale spelen Kelvin en Ronald tegen elkaar. Ronald neemt een 2-0 voorsprong en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Totdat Kelvin een tandje bij zet en Ronald tot een vijfde game weet te dwingen. Daarin blijkt Ronald ijzersterk te zijn en hij beslist de strijd gedecideerd.

In de andere halve finale weten de twee Belcrum-mannen er een mooie wedstrijd van te maken. Na 4 games maakt Peter een einde te maken aan de opmars van Lennart.

Derde/vierde plaats

Deze partij tussen Kelvin en Lennart is een herhaling van een wedstrijd in de poule. Kelvin weet revanche te nemen voor zijn eerdere nederlaag. Hij weet Lennart met het kleinst mogelijke verschil van zich af te houden waardoor hij beslag legt op het ‘brons': 3-11 11-5 12-14 11-9 11-9

Finale

Een van de favorieten, Ronald Vijverberg, vooraf getipt door WUTTO-kenner Martin Groenewold, tegen Peter van Iwaarden, vooraf getipt als ‘dark horse’ door de organisatie. Peter weet al snel de eerste game te winnen en komt in de tweede dik voor. Ronald weet de achterstand in de game te verkleinen, maar komt net te kort en Peter neemt een 2-0 voorsprong. Vervolgens wordt Ronald vaster. Hij gaat zorgvuldiger spelen en dwingt hiermee juist Peter tot het maken van fouten. Ronald weet de spannende derde en vierde game te winnen en wederom gaan we naar een beslissende game. Hierin is het ‘op’ bij Peter. Ronald laat zich deze kans niet ontnemen en walst over Peter heen om met de overwinning aan de haal te gaan: 3-11 13-15 11-8 11-9 11-2. Hiermee werd hij officieel de opvolger van Vincent Lenders, de winnaar van 2014.

Ceremonie, nazit

Organisator Tommy Gimbrere zette na afloop de prijswinnaars in het zonnetje en Ronald kreeg behalve de felicitaties natuurlijk ook de welverdiende WUTTO-cap opgezet. Na het toernooi was er voor de liefhebbers nog een Chinese maaltijd en werd er nog gezellig nageborreld.